اقامت در ترکیه

اقامت ترکیه

درصورتیکه بخواهید مجوز اقامت ترکیه و یا هر کشور دیگری را اخذ کنید ابتدا باید جهت ورود به کشور مورد نظر روادید کسب کنید به عبارت دیگر اجازه ورود به آن کشور را داشته باشید. پس از کسب مجوز اقامت می توانید در آن کشور به مدت تعیین شده و طبق قوانین آن کشور در آنجا زندگی کنید. جهت دریافت اقامت ترکیه نیز باید قوانین و شرایط اقامت در ترکیه که توسط سازمان مهاجرت ترکیه وضع شده را رعایت کنید.

انواع اقامت ترکیه 

• اقامت کوتاه مدت (موقت)

طول این اقامت می تواند از یک بازه چند روزه الی چند سال طول بکشد.

توجه  اطلاعات این بخش طبق ماده  ۲۸ الی ۳۳  قانون اتباع خارجی و حفاظت بین المللی ، مقررات اجازه اقامت کوتاه مدت کشور ترکیه می باشد.

۱ . اقامت مسافرتی 

تمامی افراد عادی که می خواهند وارد کشور ترکیه شوند به مدت ۳ ماه بدون نیاز به برگه یا مجوزی ، اجازه حضور و اقامت ترکیه را دارند. در صورت تمایل به داشتن اقامت طولانی تر ، نیاز به رعایت شرایط و قوانینی است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

۲. اقامت توریستی 

اقامت توریستی به افرادی داده می شود که با هدف گردشگری قصد اخذ اقامت در ترکیه دارند. این افراد طبق قوانین جدید در خصوص برنامه سفرشان (مانند اینکه در کجای کشور، بازه  زمانی و طول مدت اقامت) ارزیابی خواهد گردید. در صورت لزوم ارائه مدارک و توضیحات و اطلاعات از فرد خواسته می شود. طبق قوانین جدید مدت زمان اقامت توریستی یک سال می باشد و تمدید آن نیازمند دلایل موجه است .

۳. اقامت سرمایه گذاری 

افرادی که در ترکیه مشغول به کار نیستند اما در مقدار تعیین شده قصد سرمایه گذاری دارند برای خود ، همسر و همچنین فرزند غیربزرگسال خود می توانند اجازه اقامت دریافت کنند. اجازه این اقامت حداکثر با اعتبارهای پنج ساله تنظیم و در آینده دوباره جهت تمدید بررسی خواهند گردید.

با اصلاحیه ایجاد شده درقانون نیروی کار بین المللی به شماره ۶۷۳۵ در قانون شماره ۶۴۵۸ ، تشویق اتباع خارجی واجد شرایط برای مشارکت در اقتصاد کشور و تسهیل امور هدف گذاری گردیده است.

• خرید ملک : اخذ اقامت ترکیه برای اتباع خارجی که دارای املاک  در ترکیه می باشند . ملک مورد نظر باید مسکونی بوده و برای این هدف مورد استفاده قرار گیرد ، در صورتی که اعضاء خانواده در این ملک دارای سهم و حق مالکیتی باشند ، اعضاء خانواده نیز بدین ترتیب می توانند برای اجازه اقامت مراجعه و توضیحات خود را به اداره مهاجرت ترکیه ارائه دهند.

• تاسیس کار و یا داشتن ارتباط تجاری : اتباع خارجی که قصد تاسیس کار و یا ارتباط تجاری دارند در صورتی که درخواست اجازه اقامت در ترکیه بیش از سه ماه نمایند ، ازآنها دعوت‏نامه و یا مدارک مشابه تنظیم شده از سوی شرکت ‏مربوطه خواسته می شود.

اقامت کاری در ترکیه شرایط مخصوص به خود ( پرداخت مبالغ مالیات معین شده از اداره  از طرف و همچنین تعدادی از کارمندان الزاما باید از تبعه کشور ترکیه باشند و شرایط خاص امنیتی و درآمدی که از اداره مربوطه بسته به میزان سرمایه از فرد خواسته می شود).

۴. اقامت درمانی 

اقامت درمانی به شرط آنکه بیمار و یا بیماری شخص برای سلامت عمومی تهدید محسوب نشود داده می شود. از اتباع خارجی که با این هدف به ترکیه آمده اند ، برگه پذیرش از بیمارستان های دولتی و یا خصوصی خواسته می شود. اجازه اقامت ترکیه متناسب با مدت درمان تنظیم خواهد گردید.

بیمه بهداشت از کسانی که مدارک مربوط به پرداخت تمامی هزینه درمان خود را ارائه نمایند و همچنین کسانی که هزینه های اسکان ، معاش و یا هزینه مرتبط با درمانشان از سوی سازمان و نهادهای دولتی پرداخت می گردد، درخواست نمی شود. در صورت لزوم از بیمارستان مربوطه و سازمان و نهادهای دولتی ممکن است برگه و اطلاعات در رابطه با درمان فرد خارجی در خواست شود.

امور مربوط به اجازه اقامت ترکیه همراهان اتباع خارجی که با هدف درمان در قالب تفاهم‏نامه‏های همکاری بهداشتی موجود به کشور آمده اند (اگر در تفاهم‏نامه در رابطه با همراه حکم جداگانه‏ای وجود نداشته باشد)، بر اساس احکام عمومی انجام خواهد گرفت.

همچنین بر اساس ماده ۱۴ پیوست قانون پایه خدمات بهداشتی به شماره ۳۳۵۹، در خصوص اتباع خارجی که به کشور ترکیه آمده اند ، از همراهان او (نباید بیش از دو نفر باشند) ، در مراجعات جهت اجازه اقامت در ترکیه ، بیمه بهداشت و درمان معتبر درخواست نمی شود.

۵. اقامت حکم قضایی

اقامت حکم قضایی به اتباع خارجی که باید بر اساس تصمیم مقامات قضایی و یا اداری در ترکیه اقامت داشته باشند داده می شود. مدت اجازه اقامتی این افراد ، به دستور مقامات و طبق حکم های قضایی درخواست ، تصمیم و  تنظیم می شود.

۶. اقامت دانش آموزی و دانشجویی

در ماده ۳۵ الی ۴۱  قانون اتباع خارجی و حفاظت بین المللی به شماره ۶۴۵۸ ، مقررات اجازه اقامت دانشجویی تنظیم گردیده است.

اقامت در ترکیه

برای کدام اتباع خارجی اجازه اقامت دانشجویی تنظیم می گردد؟

به اتباع خارجی که قصد تحصیل در دوره آموزشی ابتدایی و یا راهنمایی را دارند ، اجازه اقامت دانشجویی تنظیم می گردد. بعبارت دیگر اتباع خارجی دارنده اجازه اقامت خانوادگی که قصد تحصیل در دوره ابتدایی و راهنمایی را دارند تا سن ۱۸ سالگی بدون نیاز به اخذ اجازه اقامت ترکیه می توانند به تحصیل خود ادامه دهند. دانش آموزانی که ۱۸ سال خود را تکمیل نموده و هنوز در حال تحصیل در دوره راهنمایی می باشد، باید اقامت دریافت نمایند.

به اتباع خارجی که در کشور ترکیه در مراکز آموزش عالی (دانشگاه) در سطح کاردانی ، کارشناسی ، کارشناسی ارشد ، دکتری ، آموزش تخصصی پزشکی (TUS) ، آموزش تخصصی دندانپزشکی (DUS) آموزش خواهند دید، اجازه اقامت دانشجویی داده می شود.

اجازه اقامت دانشجویی برای چه مدت امکان پذیرمی باشد؟

اگر دوره آموزشی دانشجوی خارجی کمتر از چهار سال ‏باشد ، مدت اجازه اقامت در ترکیه نمی تواند بیشتر از دوره آموزشی باشد ، البته دانشجو موظف است هر سال به اداره مهاجرت ترکیه مراجعه و هر سال اقامت خویش را تمدید کند.

برای اتباع خارجی که در دوره های ابتدایی ، سه ساله اول و دوم متوسطه آموزش میبینند و هزینه‏های آنها از سوی افراد حقیقی و یا حقوقی برعهده گرفته شده است ، با ارائه رضایت‏نامه از سوی ولی و یا سرپرست قانونی ، در طول مدت تحصیل اجازه اقامت در ترکیه ، سالیانه صادر و قابل تمدید می‏باشد.

شرط های لازم برای اجازه اقامت دانشجویی 

ارائه مدارک و اطلاعات مربوطه که نشان دهنده هدف از اقامت در ترکیه باشد.

ارائه آدرس محل اقامت خود در ترکیه

بیمه بهداشت و درمان برای اجازه اقامت دانشجویی ( گرفتن بیمه اجتماعی و بیمه بهداشت برای دانشجویان جهت گرفتن اقامت دانشجویی الزامی می باشد.)

امور مربوط به تغییر دانشگاه ، دانشکده و یا رشته دانشجویان در دانشگاه ها

الف) در صورت تغییر دانشکده و یا رشته دردانشگاه و یا تغییر دانشگاه در همان شهر، به شرط آنکه در تحصیل وقفه ای ایجاد نگردد ، اقامت موجود ، همچنان معتبر خواهد بود. اگر مدت اجازه اقامت ترکیه از مدت تحصیل کوتاه ‏تر باشد ، از تاریخ اتمام اجازه اقامت به میزان مدت تحصیل تمدید خواهد گردید.

ب) در صورتی که دانشجو قصد ادامه تحصیل در شهر دیگری را داشته باشد، از سوی استانداری استانی که تحصیل در آن ادامه خواهد داشت ، اجازه اقامت ترکیه موجود قطع گردیده و در استان جدید پروسه گرفتن اقامت تا مدت زمان تحصیل جدید ، تنظیم خواهد گردید.

حق اشتغال دانشجویان 

همانطور که میدانیم کشورهای اروپایی به دانشجویان خارجی اجازه کار بیش از ۲۰ ساعت در هفته را نمی دهند اما در کشور ترکیه خوشبختانه به دانشجویان مقاطع تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) از اول شروع دوره تحصیل و در مقاطع کاردانی و کارشناسی پس از سال اول تحصیل اجازه کار می دهد. کسب اجازه کار  از  وزارت کار و تامین اجتماعی صورت می پذیرد.

دلایل رد، ابطال و عدم تمدید اجازه اقامت دانشجویی چیست؟

در صورتی که شروط لازم برای اقامت دانشجویی فرد از بین برود (دانشجو اخراج و یا در زمان مشخص شده فارغ التحصیل نگردد).

وجود شواهدی ‏ که فرد قصد ادامه تحصیل ندارد (عدم حضور در دانشگاه با غیبت های غیر موجه).

در صورت تثبیت این امر که اجازه اقامت دانشجویی برای اهدافی غیر از هدف تحصیل استفاده شده باشد (سوء استفاده از اقامت تحصیلی).

اگر حکم بر اخراج از کشور و یا ممنوعیت ورود به ترکیه برای فرد وجود داشته باشد.

در صورت بروز مسائلی از این قبیل، اقامت دانشجویی در صورت وجود ابطال و یا در صورت اتمام آن تمدید نخواهد شد.

۷. اقامت دانشجویان بورس شده بین المللی از کشور های دیگر

دانشجویان خارجی که از برنامه تبادل دانشجو (دانشجوهای انتقالی و یا بورس شده از سایر کشور ها) و یا موارد مشابه به کشور ترکیه آمده اند . برای این دسته دانشجویان خارجی که از طریق برنامۀ تبادل دانشجو (اراسموس، مولانا، فارابی و غیره) ، درخواست اجازه اقامت در ترکیه نموده اند ، اگر از تاریخ اولین ثبت نام ، ظرف سه ماه درخواست بیمه بهداشت و درمان عمومی نموده باشند ، از آنها مجددا بیمه بهداشت و درمان خواسته نخواهد شد. برای این دسته از افراد نیز مدت اجازه اقامت ترکیه نمی‏تواند بیشتر از مدت آموزش و اهداف مشابه باشد.

۸. اقامت فارغ التحصیلی

اتباع خارجی تا مدت زمان شش ماه پس از تاریخ فارغ التحصیلی خود از دانشگاههای  ترکیه ، با مراجعه به اداره مهاجرت برای یک مرتبه حداکثر تا یکسال اجازه اقامت داده می شود.

۹. اقامت تحقیقاتی

اقامت تحقیقاتی به اتباع خارجی که با هدف تحقیقات علمی به کشور ترکیه آمده اند داده می شود. در صورتی که فرد از این راه درخواست اجازه اقامت نماید و مشمول دریافت اجازه برای تحقیقات علمی باشد ، با دریافت مجوز مذکور از نهاد مرتبط با تحقیقات علمی (وزارت فرهنگ و گردشگری، وزارت نیرو، دانشگاه ها و غیره)  جهت اخذ اقامت به منظور تحقیقات علمی از اداره گذر نامه کشور ایران نامه رسمی دریافت و پیگیری های بعدی را از کنسول ترکیه در ایران و سپس با مراجعه به  اداره مهاجرت ترکیه (Göç) و ارائه مدارک مذکور ، طول مدت اقامت ، کارت اقامت و مجوز لازمه را دریافت می کند.

۱۰. اقامت دوره آموزشی زبان ترکی 

اقامت دوره آموزشی زبان ترکی به اتباع خارجی که قصد شرکت در دوره‏های آموزش زبان ترکی را دارند داده می شود. به اتباع خارجی که با این هدف درخواست اجازه اقامت ترکیه نموده و در سازمانی که دارای صلاحیت ارائه آموزش زبان ترکی می‏باشد (با دریافت مجوز از وزارت آموزش و پرورش ترکیه) حداکثر دو مرتبه اجازه اقامت داده خواهد شد.

اگر مدت دوره آموزشی کمتر از یکسال باشد ، مدت اجازه اقامت نمی‏تواند بیشتر از مدت دوره آموزشی باشد. دانشگاه و یا آموزشگاه ارائه دهنده دوره آموزشی موظف است که شروع و اتمام دوره آموزش فرد را به اداره استانی اطلاع دهد.

۱۱. اقامت دوره های آموزشی

اقامت دوره های آموزشی به اتباع خارجی که قصد شرکت در برنامه آموزشی ضمن خدمت را دارند داده می شود. بر اساس ارائه مدارک و اطلاعات در خصوص محل ، مدت زمان دوره و محتوای آموزشی که از آن نهاد و یا سازمان ارائه دهنده آموزش ضمن خدمت ارائه خواهد گردید، برای طول دوره آموزش اقامت صادر خواهد گردید. مدت اجازه اقامت نمی‏تواند بیشتر از مدت آموزش و اهداف مشابه باشد.

۱۲. اقامت شهروندان قبرسی

اقامت شهروندان قبرسی به اتباع خارجی شهروند جمهوری قبرس شمالی داده می شود. به اتباع خارجی که با این هدف درخواست اجازه اقامت ترکیه نموده‏اند حداکثر برای مدت پنج سال اجازه اقامت صادر می ‏گردد.

شرط های لازم برای کسب اقامت کوتاه مدت ترکیه 

ارائه مدارک و اطلاعات نشان دهنده هدف از اقامت در ترکیه

دارا بودن شرایط اسکان متناسب با استانداردهای ایمنی و بهداشتی عمومی

در صورت نیاز، ارائه برگه سوء پیشینه از سوی مقامات کشوری که فرد خارجی تبعه آن می‏باشد

ارائه آدرس محل اقامت در ترکیه

دلایل رد، ابطال و عدم تمدید اجازه اقامت ترکیه چیست؟

در صورتی که یک و یا چند شرط مورد نیاز برای دریافت اقامت کوتاه مدت به جای آورده نشود و یا از بین برود

در صورت تثبیت امر اقامت برای اهدافی غیر از اهداف صدور اجازه اقامت

در صورتی که حکم اخراج از کشور و یا ممنوعیت ورود به کشور وجود داشته باشد

نقض مقررات از جهت مدت اقامت در خارج از کشور

در این شرایط اجازه اقامت ترکیه داده نخواهد شد، و یا همچنین در صورتی که داده شده باشد باطل خواهد گردید و در صورت اتمام مدت آن تمدید نخواهد گردید.

اقامت در ترکیه به صورت بلند مدت (دائمی)

اجازه اقامت بلندمدت به صورت نامحدود تنظیم می‏گردد. برای تنظیم اجازه اقامت بلندمدت ، اتباع خارجی باید دارای شروط ذکرشده در ماده ۴۳ قانون باشند :

اقامت بدون وقفه در ترکیه به مدت هشت سال با اجازه اقامت

عدم دریافت کمک‏های اجتماعی در سه سال اخیر

داشتن درآمد منظم و مکفی که گذران زندگی خود و خانواده (در صورت وجود) را تامین نماید

داشتن بیمه بهداشت و درمان معتبر

به شمار نیامدن فرد خارجی به عنوان تهدیدی برای نظم عمومی و امنیت عمومی (به غیر از اتباع خارجی که توسط سازمان سیاست‏های مهاجرت مناسب تلقی می‏شوند)

برای کدام اتباع خارجی اقامت بلندمدت تنظیم می‏ گردد؟

به اتباع خارجی که بدون وقفه، در ترکیه به مدت حداقل هشت سال اقامت داشته‏اند و یا دارای شروط تعیین شده از سوی سازمان سیاست‏های مهاجرتی باشند ، با تائید وزارت خانه از سوی استانداری‏ها برای آنها می‏تواند اقامت بلند مدت صادر گردد.

توجه: برای پناهجویان مشروط و دارندگان وضعیت حفاظت ثانوی ، دارندگان اجازه اقامت بشردوستانه و کسانی که از آنها حمایت موقت می‏شود ، حق انتقال به اجازه اقامت بلند‏مدت اعطا نمی ‏شود.

حقوق ارائه شده در صورت داشتن اقامت بلند مدت

اتباع خارجی که اجازه اقامت بلندمدت دریافت کرده اند ، به غیر از گذراندن دوره خدمت سربازی و اشتغال به عنوان مامور دولت می توانند از حقوقی همچون شرکت در رأی گیری ، واردات خودرو به صورت محدود و مشروط بر حفظ حقوق مربوط به تامین اجتماعی و سایر حقوق همانند شهروندان ترکیه بهره ‏مند شوند.

دلایل رد، ابطال و عدم تمدید اجازه اقامت بلندمدت چیست؟

در صورتی که فرد خارجی برای نظم عمومی و امنیت ملی تهدیدی جدی به شمار آید

عدم سلامت جسمی (بیماری های واگیر دار و خطر ناک لاعلاج) و همچنین بیماری های روانی

در این شرایط اجازه اقامت بلندمدت باطل خواهد گردید. ابطال اجازه اقامت بلندمدت از سوی استانداری‏ ها انجام می ‏گیرد.

جهت دریافت مشاوره در مورد قوانین و شرایط اقامت ترکیه، از طریق بخش تماس با ما با کارشناسان تومرسنتر در ارتباط باشید.

نظرات :

ارسال دیدگاه جدید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست‌های جدید:
۲۰ اسفند ۱۴۰۲

جی آر ای (GRE)

GRE چیست؟ (Graduate Record Examinations) GRE به معنای سنجش و ارزیابی توانایی تحصیلی یک شخص می باشد، در واقع یک آزمون بین‌المللی جهت سنجش منطق و تحلیل داوطلبان است. گفتنی است این مدرک جزو معتبرترین و پرطرفدارترین مدارک تحصیلی دنیا است، چرا که معمولا برای ورود به دانشگاه‌های کشورهای برتر جهان، نیازمند گرفتن این مدرک […]

ادامه مطلب
۱ اسفند ۱۴۰۲

تافل (TOEFL)

با ما همراه باشید تا تمام آنچه که درمورد تافل میخواهید بدانید را برایتان شرح دهیم: تافل چیست؟ تافل مخفف Test of English as a Foreign Language می باشد که یکی از مهمترین پیش نیازهای ادامه تحصیل در دانشگاه های خارجی است؛ اگر در آینده ای نزدیک قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را داشته باشید مطمئنا سوالات […]

ادامه مطلب